T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YOZGAT / SORGUN - Osman Çavuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

 Ülkemizde son yıllarda yapılan bütün çalışmalarda Türk ekonomisinin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve Avrupa Birliği ile bütünleşmesi hedeflenmiştir. Günümüzde yaşanan hızlı küreselleşme süreci, giderek artan teknolojik yenilikler ve uluslararası pazarlardan pay kapma yarışı, ülkelerin insan kaynaklarını geliştirmeye yönelmesine neden olmuştur.

           Mobilya ve iç mekân tasarımı, sağladığı istihdam imkânı, üretim sürecinde yarattığı katma değer ve uluslararası ticaretteki ağırlığı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi sektörü olmuştur.Mobilya ve iç mekân tasarımı meslek alanındaki eğitim; günün müşteri isteklerine cevap verebilecek, kaynakları ve zamanı verimli kullanabilecek kendini mesleki gelişimlerin gerisinde bırakmayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek için gelişen eğitim teknolojilerini ve metotlarını kullanarak faaliyetini sürdürmektedir. Günümüzde meslekler, kendi alt dallarını oluşturup bunları adeta birer bağımsız meslek gibi ortaya koymaktadır. Bu değişimden mobilya ve iç mekân tasarımı alanı da etkilenmiş ve kendi alt dallarını oluşturmuştur.Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında çalışacak teknik insan gücü, mesleki yeteneklerin ve yeterliklerinin yanı sıra diğer meslek alanındaki kişilerle sürekli iletişim hâlinde ve grup çalışmasına yatkın kişiler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı işlevsel değerleri ile mekânların kullanılırlığını artırıp estetik değeriyle yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini amaçlar. Bu alanda sanatı ve tekniği birleştiren ürünler ortaya çıkmaktadır.Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır.Müşteri ilişkileri, ürün bilgisi, uluslararası ticaret, iş organizasyonu, tasarım, lojistik, danışmanlık, pazarlama ve bilgi/iletişim sistemleri konusunda kişilerin sahip olması gereken mesleki gereklilikler artmakta ve bu gereklilikler ürün ağırlıklı sistemlerden hizmet ağırlıklı sistemlere doğru bir kayma eğilimi göstermektedir.

Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı Programı'nda;

1. MOBİLYA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DALI

2. MOBİLYA İÇ MEKÂN RESSAMLIĞI DALI

dalları yer almaktadır.

          Program geliştirme sürecinin her aşamasında, İŞKUR, esnaf ve sanatkâr odaları, meslek eğitim kurumları, üniversiteler, alanda faaliyet gösteren sektörler vb. kurumlarla iş birliği yapılmıştır. Bu kuruluşların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.

        Bu doğrultuda mobilya ve iç mekân tasarımı alanı altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.

                    MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANININ AMACI 

          Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçlarını, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

Mobilya ve İç Mekân Tasarım Alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki 4 yıllık (lisans) eğitim programlarına ek puan alarak devam edebilirler:
- TEKNOLOJİ ÜNÜVERSİTELERİNİN

*AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

*ORMAN ENDÜSTRİ  MÜHENDİSLİĞİ

*İMALAT MÜHENDİSLİĞİ

*ENDÜSTRİ  ÜRÜNLER TASARIMI

*ENDÜSTRİYEL TASARIM

*GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI

*İÇ MİMARLIK

 

Meslek Yüksek Okullarının 2 Yıllık Bölümleri

*Mobilya ve Dekorasyon 

*Görsel İletişim

*İç Mekân Tasarımı

*Mimari Dekoratif Sanatlar

*Ormancılık ve Orman Ürünleri                  

*Mimari Restorasyon               

*Endüstri Ürünleri Tasarımı                           

*Eser Koruma

 

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIM ALANI

 

Mobilya ve İç Mekân Tasarım Alanı Mezunlarının Teknisyen Olarak Çalışabilecekleri Yerler

1-Üniversitelerin Döner Sermaye Atölyelerinde,

2-Milli Eğitim Bakanlığı Okulları- Meslek Liselerinde ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde,

3-İçişleri Bakanlığı ve İl Emniyet Genel Müdürlüğü Bünyesindeki Atölyelerde,

4-Jandarma Genel Komutanlığı İç Hizmet Binalarında,

 5-Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Tersanelerinde çalışabilirler,

 

Okulumuzda MOBİLYA İÇ MEKÂN RESSAMLIĞI DALI okutulmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.06.2020 - Güncelleme: 21.12.2021 14:58 - Görüntülenme: 395
  Beğen | 0  kişi beğendi